EMPATHIQUE
COACHING, COUNSELING EN THERAPIE

 

 

Samen helen van seksueel misbruik

Het boek van Ivonne Meeuwsen ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ is door veel lotgenoten gelezen. Lotgenoten missen vaak de erkenning, het gehoord en gezien worden. Gevoelens van schuld en schaamte komen vaak voor bij overlevers van seksueel misbruik. En dit is nog maar één thema. Samen delen is samen helen. In een serie van 12 bijeenkomsten gaat een groep lotgenoten onder mijn begeleiding de thema’s uit het boek bespreken. Per thema is er een leesopdracht en zo bereid je de bijeenkomst voor jezelf voor. Zo ontstaat er een groep die elkaar ondersteunt bij het helen.

Iedereen draagt bij aan de thema’s van samen helen

Iedereen heeft bij elk thema wel iets bij te dragen: als je het al ‘gehad’ hebt, kun je je ervaring delen. Als het thema voor jou actueel is, kun je leren van de ervaringen van anderen. De één staat nog aan het begin van het proces en een ander is al wat verder. Als procesbegeleider ondersteun ik het proces en deel ik mijn opgedane kennis en ervaring over de thema’s.

Om de verwachtingen helder te hebben en misverstanden te voorkomen, vind ik het belangrijk om te vertellen dat ikzelf geen overlever ben van seksueel misbruik. Ik heb echter wel op een ander gebied een trauma opgelopen en zal hierover mijzelf kwetsbaar opstellen en vertellen over mijn helingsproces en verwerkingsproces. Ik heb een training gevolgd bij Ivonne en volg andere trainingen, bijscholing op gebied van seksueel misbruik. Ik wil er zijn voor jullie en alles mag er ook zijn.

Inschrijven voor 12 bijeenkomsten samen helen

‘Samen helen’ bestaat uit een serie van 12 bijeenkomsten van 3 uur, steeds één per maand. Je schrijft je in door vooraf in één keer voor de hele serie 330 euro te betalen. Op deze manier geef jij jezelf een mooie stok achter de deur om daadwerkelijk te komen. Koffie, thee en water is bij de prijs inbegrepen; het boek van Ivonne Meeuwsen ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ dien je zelf aan te schaffen. En het is ook wel handig als je dit boek al gelezen hebt voorafgaand aan de start van de serie bijeenkomsten.

De thema’s van samen helen

 1. Je eigen verhaal vertellen
 2. Omgaan met onbegrip en ongeloof
 3. Afweermechanismen
 4. Redenen om te helen
 5. Boosheid
 6. De relatie met de dader
 7. Hoe bouw je een ondersteunend netwerk?
 8. Rechtszaak, ja of nee? (spijt na?/helen door?)
 9. Liefde en intimiteit
 10. Familie
 11. Een (nieuw) leven opbouwen
 12. Vergeving?

Hoewel de thema’s van samen helen hier in een bepaalde volgorde staan, kan de groep in overleg daarin variëren. Ook kan het zijn dat in een bepaalde groep een specifiek thema hevig speelt, waarvoor dan extra aandacht kan zijn. 

Wanneer start een ‘Samen helen’ groep?

Om een groep te kunnen starten is een minimum aantal aanmeldingen van 6 noodzakelijk en max kunnen 8 personen deelnemen.

Data volgen zoveel mogelijk in overleg.

Locatie: Hervormd Jeugdcentrum 'Welgelegen', Stationsstraat 2, 8181 CX in Heerde (tussen Zwolle en Apeldoorn).

Busstation is op loopafstand en achter het gebouw kun je gratis parkeren.

Wil jij meedoen met samen helen van seksueel misbruik?

Stuur mij een mailtje en ik zet je op de lijst voor belangstellenden.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samen helen partners

Het nieuwe boek van Ivonne Meeuwsen ‘Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie’ is recent verschenen.
Partners herkennen de thema’s die er in staan in zichzelf. In de ‘Samen helen partners’ serie ga ik met een groep partners de thema’s uit het boek bespreken. Per thema lees je één of meerdere hoofdstukken en in de bijeenkomsten bespreken we deze. Zo ontstaat er een groep die elkaar ondersteunt.

Iedereen draagt bij aan de thema’s van Samen helen partners

Iedereen heeft bij elk thema wel iets bij te dragen: als je het al ‘doorgeworsteld’ hebt kun jij je ervaring delen en als het thema voor jou actueel is, kun je leren van de ervaringen van anderen. Ik ondersteun het proces en deel mijn kennis en ervaring over de thema’s, vanuit mijn praktijk als relatietherapeut en hulpverlener.

Inschrijven voor 12 bijeenkomsten samen helen

 

‘Samen helen partners’ bestaat uit een serie van 12 bijeenkomsten van 3 uur, steeds één per maand. Je schrijft je in door vooraf in één keer voor de hele serie 330 euro te betalen. Op deze manier geef jij jezelf een mooie stok achter de deur om daadwerkelijk te komen. Koffie, thee en water is bij de prijs inbegrepen; het boek van Ivonne Meeuwsen ‘Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie’  dien je zelf aan te schaffen. En het is ook wel handig als je dit boek al gelezen hebt voorafgaand aan de start van de serie bijeenkomsten.

De thema’s van samen helen partners

 1. Kennismaken en je verhaal delen
 2. Wat is een relatie voor jou?
 3. De onthulling en de omgeving
 4. Hulpeloosheid en machteloosheid
 5. De reddersvalkuil
 6. Communicatie
 7. Praten over seksualiteit en intimiteit
 8. Traumaseksualiteit
 9. Je lief in therapieland
 10. Omgaan met afweermechanismen
 11. Hechting, dissociatie en dergelijke
 12. Voelen, denken, doen

Hoewel de thema’s van ‘Samen helen partners’ hier in een bepaalde, voor mij logische, volgorde staan, kunnen we in overleg daarin variëren. Ook kan het zijn dat in een bepaalde groep een specifiek thema hevig speelt, waarvoor dan extra aandacht kan zijn en sta ik open voor eigen inbreng.

Wil jij meedoen met "Samen helen Partners seksueel misbruik?

Stuur mij dan even een mailtje en bij voldoende belangstelling ga ik een serie van 12 bijeenkomsten organiseren.

Top | a.tenhove@empathique.nl